tisdag 8 juni 2010

Nässelsoppa



Nässelsoppan var vansinnigt populärt hos femåringen. Han hade sett fram emot den med spänning hela dagen och det blev inget antiklimax...
Nässlor är dessutom fulla med vitaminer och mineraler, nyttigare än odlad spenat! Tänk bara på att nässlor liksom spenat, mangold och rödbetor innehåller nitrat och inte ska ges till barn under ett år.

4 personer

2 liter nässlor (så späda och fina som möjligt)
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 rejäl nypa flingsalt med Karl Johan smak
2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
4 st hårdkokta ägg

1 Koka nässlorna i vatten i 15 minuter. Ha locket på.
2 Låt sedan nässlorna svalna och krama ur vätskan. Spara vätskan från kokningen.
3 Knåda ihop smör och mjöl till en "kula". Koka upp nässelspadet igen och lägg i buljongtärningen, mjöl och smör-kulan och saltet. Rör om och låt koppan småkoka i ca 5 minuter.
4 Hacka nässlorna och lägg i när det har kokat klart. Tillsätt grädden (det glömde vi).
5 Låt allt koka ihop. Smaka av.
6 Servera med 2 ägghalvor i varje sopptallrik.

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Nässlor är grönt guld! Efter soppa, pesto och bullar ska de nu få bli gödningsmaterial :)

Vegomamman sa...

Cecilia: Pesto av nässlor låter ju som en fantastisk idé!