lördag 30 juni 2012

Getost och nektariner...


... är en riktigt god kombo i en sallad, som gärna äts till något grillat, t.ex. quornfiléer. Komplettera med quinoa för en matigare variant. Fler grilltips finns under etiketten Grillat. Nu väntar nedkopplat liv på landet i en vecka, ska bli så skönt!

Spontan lördagsmiddag




Det såg länge ut som att middagsplanen för idag hette "Thai-mat från torget", men en överbliven burk soltorkade tomater i kylskåpet ändrade förutsättningarna. Det blev en hemgjord pesto istället som faktiskt var riktigt god. Just nu ser vårt köksliga samarbete ut ungefär så att jag "hittar på" vad som ska lagas och sen gör Maken det... Det här behövs för 4 personer:

Pesto med soltorkade tomater och cashewnötter

1 liten burk soltorkade tomater
1 näve cashewnötter
1 bit god ost, t.ex. parmesan el. chevrette
Olivolja
Färsk basilika
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar

Riv osten och finhacka vitlöken och mixa tillsammans med nötterna, basilikan och de soltorkade tomaterna. Tillsätt olivolja efter tycke och smak, för en riktigt "pestoliknande" konsistens behövs ganska mycket olivolja, men det blir gott med en lite torrare konsistens också. Smaka av med salt och peppar.

Nä, man är ju långt ifrån perfekt!


Avslutning på nya förskolan. Teddybears picknick heter det visst, och det är klart att namnet kanske borde ge en eller annan ledtråd till upplägget, men stressade lärarföräldrar i juni tänker inte längre än vad näsan räcker. Finaste sången av förskolebarnen gör att det tjockar sig i halsen, men kanske lite ännu mer när man ser alla de andras välordnade picknick-korgar. Och vi har, nä just det, inte med oss något alls. Har svårt för när det liksom förutsätts att alla vet vad som gäller, men med andan i halsen så fixar vi också en picknick på exakt 3 minuter. Nej, det blev inte hembakade cupcakes den här gången, utan nektariner, kex, festis och butiksbakat bröd med philadelphiaost. Men våra barn är typ världens bästa och klagar inte alls, utan fattar liksom läget. Och då tjockar det sig lite i halsen igen.

torsdag 28 juni 2012

Fotoutställning - Expression, Personality and Emotion



Just nu visas på Naturhistoriska en fotoutställning som jag varmt kan rekommendera. Joe Zammit-Luca har fotat starka och uttrycksfulla porträtt på vilda djur under fyra olika teman; Individualitet, Hot, Värdighet och Beslutsamhet. I kombination med texter och dikter av kända och mindre kända författare och organisationer blir det en vacker upplevelse. Visas till och med 30 September.

måndag 25 juni 2012

Halloumi- och potatisklämma till picknicken


















Om du har tröttnat på pastasallad till picknicken, så testa den här klämman som Maken fixade till vår tur idag. Väldigt praktisk eftersom den går att äta direkt i handen, varken bestick eller tallrik behövs!

Halloumi- och potatisklämma

4 personer

8 små tortillabröd
1 halloumi
3 medelstora kokta potatisar
Salladsblanding
En klick turkisk yoghurt
Flingsalt

Skiva halloumin tunt och stek lätt. Låt svalna. Skär de kokta potatisarna i tunna skivor. Fördela i tortillabröden och toppa med salladsblandning, lite turkisk yoghurt och flingsalt. Enjoy!

Fröblanding som ger salladen det där lilla extra


Jag var på en målerikurs, mitt i vackraste Dalarna, och där fanns Anneli som lagade så himla god mat åt oss. Enkel, men ändå alltid något extra. Intuition var ett av hennes främsta redskap i köket, och jag blev väldigt inspirerad av allt hon serverade. En sak som fanns på bordet de flesta måltider hon serverade var en fröblandning att strö över maten efter eget smak och tycke. Jag testade en egen variant efter hennes instruktioner:

Du behöver:

Ett par nävar blandade frön (solros, pumpa, sesam...)
En skvätt rapsolja
En skvätt tamarisoja

Ta några nävar blandade frön, jag använde solrosfrön och svarta sesamfrön, och rosta i lite olja i en stekpanna på medelstark värme. När pannan är varm häller du också över en skvätt tamarisoja och låter fröna ta smak. Var försiktig så att inte fröna bränns i stekpannan. Ta av och förvara i en burk med lock så håller sig blandningen i några dagar.

måndag 14 maj 2012

När jag blir stor


"När jag blir stor ska jag ha en familj. Jag tänker säga till dem att de inte ska äta kött. Men i min familj ska man få äta fisk. Mamma, jag blir så sugen på fiskpinnar varje gång jag ser det i skolmatsalen, därför ska man få äta fisk." - H, snart 7 år.

tisdag 10 april 2012

En mammas lott här i livet

Tänker att okynnesätande och påsk bör följas upp med lite halvhjärtad detox. Bestämmer mig raskt för att frukt, ägg och grönsaksjuice till frukost är det som gäller. Frågar barnen om de också är intresserade, men det är de inte. Jo, när de får se min frukost med fint skurna äppelbitar sprinklade med kanel och fruktsalladen med blåbär och valnötter, då är de plötsligt jätteintresserade och äter upp det mesta i ett nafs.
En mammas lott här i livet!

måndag 9 april 2012

Som en påskpuss








Att bli bjuden på en fin påsktårta medan solen tittar in genom gardinerna. Det är en småkall påsk i år, och vi sitter helst inne, låter brasan värma upp stugan. Dricker kaffe ur rosenkopparna. Tar ett chokladägg till. Jo, en promenad går vi. Isvindar och snö som blandats med fjolårsgräset på marken. Mellan granarna filtreras en blek vårsol. Sjön ligger blank, jag ler och låter spegelbilden reflekteras på kinden. Som en stor blöt påskpuss. Det är så här det känns när livet sakta återvänder tänker jag. Tar med mig känslan in i värmen

onsdag 4 januari 2012

En vän, en läromästare


























Jag har inte varit här på ett tag. Det har många orsaker, men en är att livet har känts bra kantigt och vasst ett tag. Jag har förlorat en vän, och nu behöver jag skriva om honom. Men istället för att försöka beskriva honom, ni vet hur mycket han älskade sin familj, om de norrländska rötterna som alltid var närvarande eller hur bra han var på att fixa saker, och alltid ställde upp och hjälpte oss andra som inte var riktigt lika händiga, så vill jag skriva om det avtryck han gjort på mig som människa.

Peter var sådär att alla lärde känna honom. Nästan galet social, han pratade med alla och lyckades alltid hitta en gemensam nämnare som höll konversationen igång ett bra tag. Oftast lite för länge kunde vi andra tycka som kanske hade bråttom någonstans. Men Peter hade inte bråttom, så ville man vara med honom fick man acceptera hans tempo. Och man ville väldigt gärna vara med Peter. Han lyckades liksom utstråla både lugn och glädje på samma gång. Livsglädje. För Peter var alltid nöjd med livet, han hittade alltid någonting att fira, se fram emot eller bara allmänt lovorda. Han såg alltid de små sakerna i vardagen; och lyckades även få människor i sin omgivning att lägga märke till dem. Jag blev själv lite mer nöjd med livet efter att ha spenderat tid med Peter, för sådant smittar!

Och Peter försökte aldrig bli eller vara någon annan än den han var. Det spelade liksom ingen roll vem han pratade med, han behandlade alla lika, det vill säga otroligt trevligt och ödmjukt. En mer okonstlad människa går inte att hitta. Och någonstans där får han bli min läromästare, fast han inte längre finns hos oss.

"Stanna upp och se glädjen omkring dig, och låt andra få veta det. Visa din uppskattning! Och sträva inte efter att bli någon annan, för du är ju helt bra som du är!"

Jag har läst ungefär samma ord så många gånger utan att fylla dem med innebörd, tyckt att de varit ganska tomma. Nä, det är inte Peter som har sagt så, det var liksom inte hans grej att säga sådana saker. Men i Peter så får orden en innebörd, för det var så han VAR på riktigt.  Peter finns inte kvar. En pappa, en käraste, en son, en bror, en vän, en arbetskamrat, en granne är borta och har lämnat så många av oss i outsäglig sorg och saknad. Men många vänner finns kvar.

I varje vän, i varje människa du har omkring dig, finns en läromästare. Se dem och uppskatta dem medan de fortfarande finns hos dig. På så sätt vill jag hedra Peters minne.

Tack Peter, hoppas att vi ses igen.


lördag 12 november 2011

Boeuf bourguignon Vegostyle


Detta recept måste jag bara föra vidare. En fantastiskt god, mustig, höstig gryta med rödvin som bas som jag hittat på bloggen Veganvrak, som dessvärre inte verkar uppdateras längre. Laga, ät, njut! 

Ca 6 portioner

200 g sojagrytbitar (torrvikt, motsvarar ca 800 g färdiga grytbitar) alternativt ett paket quornstrimlor
3 msk mjölkfritt margarin
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
3 vitlökslyftor
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk flingsalt med rökarom eller ½ tsk rökarom (liquid smoke)
2 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
75 cl rödvin

2 msk mjölkfritt margarin
15 steklökar
200 g små champinjoner
2 paket vegetariskt jerky med smak av peppar eller grill alternativt vegobacon
3 dl vatten
2 msk färsk finhackad timjan
ev. salt och nymalen svartpeppar

Lägg sojaköttet i en bunke och slå över kokhett vatten. Låt det stå några minuter så att sojaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet. Hacka den gula löken fint. Smält margarinet i en stor gryta och stek löken och sojaköttet på rätt hög värme några minuter. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna, förutom den nedersta kolumnen. Låt grytan koka upp och låt koka ca 20 minuter. Skala under tiden lökarna. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek lökarna och champinjonerna ca 10 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Strimla jerky (eller tillsätt alternativet vegobacon) och fräs det några minuter och tillsätt strax innan du serverar grytan. Smaka av med finhackad timjan, ev. mer salt samt nymalen svartpeppar. 

Servera med kokt eller pressad potatis samt lantbröd. Eller som här, serverat med hemmagjord rödavinbärsgelé och knäckebröd med rosmarin och flingsalt som jag tidigare presenterat på bloggen. 
/Gästinlägg från Tant C

lördag 5 november 2011

Mera grönt åt folket!




















Snabblunch med god vän. Selleristavar att dippa i avocadoröra gjord på 2 avocados och 1 msk crémefraiche.

Sallad gjord på:

Svart quinoa
Brysselkål
Broccoli
Röd paprika
Gurka
Riven chevrette

Så grönt, så gott det blev!

fredag 28 oktober 2011

Filmjölkslimpor x 2

Här kommer ytterligare två varianter på filmjölkslimpan som jag har lagt ut på vegofamiljens blogg tidigare (se här):

MIN VÄN KAKANS LIMPA



Till 1 limpa
2 dl fiberrikt havregryn
5 dl dinkelmjöl (siktat eller fullkorn beroende på hur grovt en önskar brödet)
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
0,5 dl flytande honung
ev 0,5 dl lingonsylt (kan uteslutas)

Ugnstemperatur: 200 grader
Tid i ugn: ca 1 h

Gör så här:
Smöra och bröa en brödform (jag brukar använda någon mjölsort i stället för ströbröd).
Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt sedan resten. 
Bonus: Toppa med linfön, solroskärnor, pumpafrön eller liknande för ett snyggt och ännu godare resultat.

In i ugnen.


FRUKTBRÖD MED NÖTTER
En salig blandning av nötter och torkad frukt.

Ingredienser till 1 limpa
3 dl grahamsmjöl
4,5 dl mjöl alt siktat dinkelmjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
10 torkade aprikoser i små tärningar
6-10 torkade fikon i mindre bitar
ev 1-2 dl russin (om man vill ha brödet riktigt fruktigt)
150 gram hela valnötter
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap eller flytande honung

Gör så här:
Smöra och bröa en brödform (jag brukar använda någon mjölsort i stället för ströbröd).
Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör sedan ner nötter och frukt,  och till sist filmjölken och honungen.
Bonus: Toppa med linfön, solroskärnor, pumpafrön eller liknande för ett snyggt och ännu godare resultat.
In i ugnen.

Ugnstemperatur: 160 grader
Tid i ugn: ca 1, 35 h

/Gästinlägg från Tant C

söndag 23 oktober 2011

Äppelsmulpaj med en pikant smak av flingsalt

Tant S kom en dag över med en hel kasse med äpplen från deras trädgård. Då passade jag på att pröva ett nytt pajrecept, som jag nog måste säga är min nya favorit.

Ingredienser
Ca: 800 g äpplen
1 tsk kanel 
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Själva smulpajen:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

Ugnstemperatur: 225 grader

Tillagning:
Skär smöret i bitar. Blanda ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda sedan i socker och flingsalt. 

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform. 

Fördela smuldegen över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått lite färg. 

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
/Gästinlägg från Tant C

lördag 22 oktober 2011

Leilas brownie cupcakes med chokladfrosting

En av mina bästa vänner fyllde nyligen år. Jag älskar att laga mat och baka till henne, eftersom hon är en matnjutare av rang och alltid visar enorm uppskattning över det jag tillagar. Så min plan var att packa med mig lunch och dessert för att fira hennes dag. Jag vände mig till en av Sveriges ikoner när det gäller bakning: Leila Lindholm. HON kan baka hon! Jag googlade efter lite recept och fann dessa fullständigt O E M O T S T Å N D L I G A små tingestar:

Ingredienser
200 g hasselnötter
175 g smör
1.5 dl strösocker
1.5 dl ljust muscovadosocker (jag använde mörkt)
1.4 dl kakao
0.5 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 st ägg
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g mörk kvalitetschoklad, 70 %

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Rosta hasselnötterna gyllene i mitten av ugnen 5–10 minuter. Gnugga bort det mesta av skalen på nötterna med hjälp av en ren kökshandduk.
3. Vispa smör och båda sockersorterna vitt och krämigt.
4. Rör ner kakao, sirap och salt.
5. Vispa ner ett ägg i taget och vänd till sist ner vetemjöl och nötter blandat med bakpulver i smeten.
6. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner i smeten.
7. Placera ut formar i en muffins-plåt och fyll dem 2/3 med smet.
8. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader och grädda i mitten av ugnen i 15–20 minuter.

Leilas förslag är att servera dessa cupcakes med grädde och hallon, men jag tänkte att det nog går att göra dessa ännu chokladigare.

Chocolate frosting:
60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0.5 dl kakao av god kvalitet
100 g phiadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Strössel eller blommor till garnering

9. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt. Rör sist ner kaffet.
10. Bred frostingen på de svalnade cupcakesen och garnera med strössel eller blommor.
/Gästinlägg från Tant C
(Recept helt fräckt slutet från www.recept.nu)