fredag 28 oktober 2011

Filmjölkslimpor x 2

Här kommer ytterligare två varianter på filmjölkslimpan som jag har lagt ut på vegofamiljens blogg tidigare (se här):

MIN VÄN KAKANS LIMPA



Till 1 limpa
2 dl fiberrikt havregryn
5 dl dinkelmjöl (siktat eller fullkorn beroende på hur grovt en önskar brödet)
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl filmjölk
0,5 dl flytande honung
ev 0,5 dl lingonsylt (kan uteslutas)

Ugnstemperatur: 200 grader
Tid i ugn: ca 1 h

Gör så här:
Smöra och bröa en brödform (jag brukar använda någon mjölsort i stället för ströbröd).
Blanda ihop alla torra ingredienser. Tillsätt sedan resten. 
Bonus: Toppa med linfön, solroskärnor, pumpafrön eller liknande för ett snyggt och ännu godare resultat.

In i ugnen.


FRUKTBRÖD MED NÖTTER
En salig blandning av nötter och torkad frukt.

Ingredienser till 1 limpa
3 dl grahamsmjöl
4,5 dl mjöl alt siktat dinkelmjöl
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
10 torkade aprikoser i små tärningar
6-10 torkade fikon i mindre bitar
ev 1-2 dl russin (om man vill ha brödet riktigt fruktigt)
150 gram hela valnötter
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap eller flytande honung

Gör så här:
Smöra och bröa en brödform (jag brukar använda någon mjölsort i stället för ströbröd).
Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör sedan ner nötter och frukt,  och till sist filmjölken och honungen.
Bonus: Toppa med linfön, solroskärnor, pumpafrön eller liknande för ett snyggt och ännu godare resultat.
In i ugnen.

Ugnstemperatur: 160 grader
Tid i ugn: ca 1, 35 h

/Gästinlägg från Tant C

2 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Tackar och bockar för de här varianterna, låter helt underbart goda båda två <3

Anonym sa...

ÄLSKAR din nya bakmani :) Även om jag inte hunnit smaka något så blir det så HIMLA fina inlägg i bloggen ;)