torsdag 12 juli 2012

Om man är glad är det väl bra att det syns?


tänker att jag är sådär nästan oförskämt lycklig. sådär att man nästan inte får prata om det. men det har varit en tung vinter och vår, jag tar inte lyckan för given. tycker bara att jag är värd att njuta av den när den finns där, så påtagligt intensiv.


färsk vitkål och bladspenat blir bra bas i en matigare sallad. lägg till nötter och frön och du behöver inget mer till de grillade quornfiléerna. barnen älskar! god dressing med flingsalt m citron, färsk basilika, rapsolja och vitvinsvinäger.


 fin bild på maken tycker jag. "jag ser lite för glad ut" säger han. men han är ju glad, då är det väl bra att det syns?

"kolla på mig vad bra jag är på att dricka direkt ur burken" hon är också glad. när hon inte är ARG. men det får man också vara!

tisdag 10 juli 2012

Vegotips i sommarstockholm


Åka båt från Strömkajen i sommar? Eller en tur till Moderna muséet på Skeppsholmen? Passa på att smita in på Nationalmuseum och äta deras vegetariska buffé för runt hundralappen. Mest kalla rätter och det mesta är veganskt. Det finns också andra alternativ om inte hela sällskapet vill äta vegetariskt. Kanske inte den mest spännande kryddningen men stort plus för gott bröd i olika former. 


Och för en vacker miljö som känns väldigt exklusiv, men ändå avslappnad. Prisvärt och trevligt!


söndag 8 juli 2012

Precis så här kommer sommarens statusuppdateringar att se ut



med himmel som nästan är grå. där solen bara kan anas.



men där sol tillslut bryter igenom moln. 



där gummistövlar funkar utmärkt för en dag på stranden. där du är närvarande i det som händer.


där en vildvuxen gräsmatta är det vackraste du kan uppleva just där och då.
då lägger jag bort alla skyddande filter av ironi och smarthet. och vågar vara allvarlig.


och en grusväg i skogen kan plötsligt vara så nära livets mening som du kan komma. för att du hinner vara där. precis när solen bryter genom grönska, som inte längre är skir utan högsommartät.
och det är inte alls pretto utan bara fullkomligt självklart.


precis så här kommer jag statusuppdatera i sommar, från bryggor och vatten runt om i Sverige. och jag kommer att vara fullkomligt närvarande.

lördag 30 juni 2012

Getost och nektariner...


... är en riktigt god kombo i en sallad, som gärna äts till något grillat, t.ex. quornfiléer. Komplettera med quinoa för en matigare variant. Fler grilltips finns under etiketten Grillat. Nu väntar nedkopplat liv på landet i en vecka, ska bli så skönt!

Spontan lördagsmiddag




Det såg länge ut som att middagsplanen för idag hette "Thai-mat från torget", men en överbliven burk soltorkade tomater i kylskåpet ändrade förutsättningarna. Det blev en hemgjord pesto istället som faktiskt var riktigt god. Just nu ser vårt köksliga samarbete ut ungefär så att jag "hittar på" vad som ska lagas och sen gör Maken det... Det här behövs för 4 personer:

Pesto med soltorkade tomater och cashewnötter

1 liten burk soltorkade tomater
1 näve cashewnötter
1 bit god ost, t.ex. parmesan el. chevrette
Olivolja
Färsk basilika
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar

Riv osten och finhacka vitlöken och mixa tillsammans med nötterna, basilikan och de soltorkade tomaterna. Tillsätt olivolja efter tycke och smak, för en riktigt "pestoliknande" konsistens behövs ganska mycket olivolja, men det blir gott med en lite torrare konsistens också. Smaka av med salt och peppar.

Nä, man är ju långt ifrån perfekt!


Avslutning på nya förskolan. Teddybears picknick heter det visst, och det är klart att namnet kanske borde ge en eller annan ledtråd till upplägget, men stressade lärarföräldrar i juni tänker inte längre än vad näsan räcker. Finaste sången av förskolebarnen gör att det tjockar sig i halsen, men kanske lite ännu mer när man ser alla de andras välordnade picknick-korgar. Och vi har, nä just det, inte med oss något alls. Har svårt för när det liksom förutsätts att alla vet vad som gäller, men med andan i halsen så fixar vi också en picknick på exakt 3 minuter. Nej, det blev inte hembakade cupcakes den här gången, utan nektariner, kex, festis och butiksbakat bröd med philadelphiaost. Men våra barn är typ världens bästa och klagar inte alls, utan fattar liksom läget. Och då tjockar det sig lite i halsen igen.

torsdag 28 juni 2012

Fotoutställning - Expression, Personality and Emotion



Just nu visas på Naturhistoriska en fotoutställning som jag varmt kan rekommendera. Joe Zammit-Luca har fotat starka och uttrycksfulla porträtt på vilda djur under fyra olika teman; Individualitet, Hot, Värdighet och Beslutsamhet. I kombination med texter och dikter av kända och mindre kända författare och organisationer blir det en vacker upplevelse. Visas till och med 30 September.

måndag 25 juni 2012

Halloumi- och potatisklämma till picknicken


















Om du har tröttnat på pastasallad till picknicken, så testa den här klämman som Maken fixade till vår tur idag. Väldigt praktisk eftersom den går att äta direkt i handen, varken bestick eller tallrik behövs!

Halloumi- och potatisklämma

4 personer

8 små tortillabröd
1 halloumi
3 medelstora kokta potatisar
Salladsblanding
En klick turkisk yoghurt
Flingsalt

Skiva halloumin tunt och stek lätt. Låt svalna. Skär de kokta potatisarna i tunna skivor. Fördela i tortillabröden och toppa med salladsblandning, lite turkisk yoghurt och flingsalt. Enjoy!

Fröblanding som ger salladen det där lilla extra


Jag var på en målerikurs, mitt i vackraste Dalarna, och där fanns Anneli som lagade så himla god mat åt oss. Enkel, men ändå alltid något extra. Intuition var ett av hennes främsta redskap i köket, och jag blev väldigt inspirerad av allt hon serverade. En sak som fanns på bordet de flesta måltider hon serverade var en fröblandning att strö över maten efter eget smak och tycke. Jag testade en egen variant efter hennes instruktioner:

Du behöver:

Ett par nävar blandade frön (solros, pumpa, sesam...)
En skvätt rapsolja
En skvätt tamarisoja

Ta några nävar blandade frön, jag använde solrosfrön och svarta sesamfrön, och rosta i lite olja i en stekpanna på medelstark värme. När pannan är varm häller du också över en skvätt tamarisoja och låter fröna ta smak. Var försiktig så att inte fröna bränns i stekpannan. Ta av och förvara i en burk med lock så håller sig blandningen i några dagar.

måndag 14 maj 2012

När jag blir stor


"När jag blir stor ska jag ha en familj. Jag tänker säga till dem att de inte ska äta kött. Men i min familj ska man få äta fisk. Mamma, jag blir så sugen på fiskpinnar varje gång jag ser det i skolmatsalen, därför ska man få äta fisk." - H, snart 7 år.

tisdag 10 april 2012

En mammas lott här i livet

Tänker att okynnesätande och påsk bör följas upp med lite halvhjärtad detox. Bestämmer mig raskt för att frukt, ägg och grönsaksjuice till frukost är det som gäller. Frågar barnen om de också är intresserade, men det är de inte. Jo, när de får se min frukost med fint skurna äppelbitar sprinklade med kanel och fruktsalladen med blåbär och valnötter, då är de plötsligt jätteintresserade och äter upp det mesta i ett nafs.
En mammas lott här i livet!

måndag 9 april 2012

Som en påskpuss








Att bli bjuden på en fin påsktårta medan solen tittar in genom gardinerna. Det är en småkall påsk i år, och vi sitter helst inne, låter brasan värma upp stugan. Dricker kaffe ur rosenkopparna. Tar ett chokladägg till. Jo, en promenad går vi. Isvindar och snö som blandats med fjolårsgräset på marken. Mellan granarna filtreras en blek vårsol. Sjön ligger blank, jag ler och låter spegelbilden reflekteras på kinden. Som en stor blöt påskpuss. Det är så här det känns när livet sakta återvänder tänker jag. Tar med mig känslan in i värmen

onsdag 4 januari 2012

En vän, en läromästare


























Jag har inte varit här på ett tag. Det har många orsaker, men en är att livet har känts bra kantigt och vasst ett tag. Jag har förlorat en vän, och nu behöver jag skriva om honom. Men istället för att försöka beskriva honom, ni vet hur mycket han älskade sin familj, om de norrländska rötterna som alltid var närvarande eller hur bra han var på att fixa saker, och alltid ställde upp och hjälpte oss andra som inte var riktigt lika händiga, så vill jag skriva om det avtryck han gjort på mig som människa.

Peter var sådär att alla lärde känna honom. Nästan galet social, han pratade med alla och lyckades alltid hitta en gemensam nämnare som höll konversationen igång ett bra tag. Oftast lite för länge kunde vi andra tycka som kanske hade bråttom någonstans. Men Peter hade inte bråttom, så ville man vara med honom fick man acceptera hans tempo. Och man ville väldigt gärna vara med Peter. Han lyckades liksom utstråla både lugn och glädje på samma gång. Livsglädje. För Peter var alltid nöjd med livet, han hittade alltid någonting att fira, se fram emot eller bara allmänt lovorda. Han såg alltid de små sakerna i vardagen; och lyckades även få människor i sin omgivning att lägga märke till dem. Jag blev själv lite mer nöjd med livet efter att ha spenderat tid med Peter, för sådant smittar!

Och Peter försökte aldrig bli eller vara någon annan än den han var. Det spelade liksom ingen roll vem han pratade med, han behandlade alla lika, det vill säga otroligt trevligt och ödmjukt. En mer okonstlad människa går inte att hitta. Och någonstans där får han bli min läromästare, fast han inte längre finns hos oss.

"Stanna upp och se glädjen omkring dig, och låt andra få veta det. Visa din uppskattning! Och sträva inte efter att bli någon annan, för du är ju helt bra som du är!"

Jag har läst ungefär samma ord så många gånger utan att fylla dem med innebörd, tyckt att de varit ganska tomma. Nä, det är inte Peter som har sagt så, det var liksom inte hans grej att säga sådana saker. Men i Peter så får orden en innebörd, för det var så han VAR på riktigt.  Peter finns inte kvar. En pappa, en käraste, en son, en bror, en vän, en arbetskamrat, en granne är borta och har lämnat så många av oss i outsäglig sorg och saknad. Men många vänner finns kvar.

I varje vän, i varje människa du har omkring dig, finns en läromästare. Se dem och uppskatta dem medan de fortfarande finns hos dig. På så sätt vill jag hedra Peters minne.

Tack Peter, hoppas att vi ses igen.


lördag 12 november 2011

Boeuf bourguignon Vegostyle


Detta recept måste jag bara föra vidare. En fantastiskt god, mustig, höstig gryta med rödvin som bas som jag hittat på bloggen Veganvrak, som dessvärre inte verkar uppdateras längre. Laga, ät, njut! 

Ca 6 portioner

200 g sojagrytbitar (torrvikt, motsvarar ca 800 g färdiga grytbitar) alternativt ett paket quornstrimlor
3 msk mjölkfritt margarin
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
3 vitlökslyftor
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk flingsalt med rökarom eller ½ tsk rökarom (liquid smoke)
2 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
75 cl rödvin

2 msk mjölkfritt margarin
15 steklökar
200 g små champinjoner
2 paket vegetariskt jerky med smak av peppar eller grill alternativt vegobacon
3 dl vatten
2 msk färsk finhackad timjan
ev. salt och nymalen svartpeppar

Lägg sojaköttet i en bunke och slå över kokhett vatten. Låt det stå några minuter så att sojaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet. Hacka den gula löken fint. Smält margarinet i en stor gryta och stek löken och sojaköttet på rätt hög värme några minuter. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna, förutom den nedersta kolumnen. Låt grytan koka upp och låt koka ca 20 minuter. Skala under tiden lökarna. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek lökarna och champinjonerna ca 10 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Strimla jerky (eller tillsätt alternativet vegobacon) och fräs det några minuter och tillsätt strax innan du serverar grytan. Smaka av med finhackad timjan, ev. mer salt samt nymalen svartpeppar. 

Servera med kokt eller pressad potatis samt lantbröd. Eller som här, serverat med hemmagjord rödavinbärsgelé och knäckebröd med rosmarin och flingsalt som jag tidigare presenterat på bloggen. 
/Gästinlägg från Tant C

lördag 5 november 2011

Mera grönt åt folket!




















Snabblunch med god vän. Selleristavar att dippa i avocadoröra gjord på 2 avocados och 1 msk crémefraiche.

Sallad gjord på:

Svart quinoa
Brysselkål
Broccoli
Röd paprika
Gurka
Riven chevrette

Så grönt, så gott det blev!