måndag 4 maj 2009

Född med Vego-prespektiv - När det udda är normalt





Jag och Treåringen sitter i hans rum och leker. Han lagar mat åt mig, grillat ska det bli.
- Mamma, vill du ha korv eller köttkorv?
- Sojakorv, säger jag, innan jag hejdar mig och tänker efter vad han sagt. Han tittar på mig och säger:
- Så, jag kan hälla lite soja på din korv.
För honom är "korv" samma sak som sojakorv är för oss. Han har ju inte ätit någon anna korv. Istället så är det "köttkorven" som behöver ett attribut för att vi ska förstå vad det handlar om.
Är man vegetarian från starten är det köttet som står för avvikelsen och det udda har blivit normaliteten.

Klimatvänlig lunch


Gårdagens rester blev lunch åt oss allihop idag. Överbliven kokt potatis och kokta grönsaker, blev tillsammans med sojakorv, en pyttipanna till Treåringen. Han lagade den själv och bestämde även hur den skulle kryddas. Oregano, örtsalt och peppar. Inte så tokigt!
Bebisen fick en gräddig potatisgryta av samma rester. Själv åt jag upp linssoppan från igår kväll. Nu är det bara en restlåda från ifredags som står och glor lite elakt på mig när jag öppnar kylskåpet. Den är jag faktiskt inte så sugen på längre, så den får gå rakt in på mitt "restminuskonto".

En vindsnurra på allmänningen skulle passa perfekt!


(Bild från 02 vindkraft)

Snart kommer nya lagar som ska göra det enklare för privatpersoner som vill bidra till en grönare elproduktion genom att sätta upp egna vindsnurror eller solceller, skriver DN idag.

Jag tänker dirket att vår samfällighet borde satsa och investera i en vindsnurra på den lilla allmänningen i mitten av området. Den skulle säkert betala sig ganska snabbt i form av sänkta elkostnader och dessutom göra bostäderna attraktivare. För precis som DN skriver, så ligger grön el helt rätt i tiden! Jag får helt enkelt se till att sluta skolka från föreningens årsmöten och gå dit och tala för min sak.

Relaterade inlägg:

Spara pengar och miljö - bli andeslägare i ett vindkraftverk!
Läs även andra bloggares åsikter om

söndag 3 maj 2009

Ordning och reda bland länkarna

Nu har jag delat upp det som tidigare var en enda länklista i fyra delar:

  • Vego-länkar
  • Grön information
  • Gröna magasin
  • Ekohandla till barnen

Bara så att ni vet, om ni letar efter någon länk ni brukar besöka. Har ni förslag på något ni tycker saknas i någon av listorna får ni gärna hojta till! Och om ni söker eco-produkter eller kläder till er själva, kolla länklistan i Ecolicious.
Ekoblogg har också massor av fin-fina länkar om man vill handla ekologiskt!

Linssoppa med varma mackor + Bebisbonus (7-8 mån)


Den här enkla soppan är lätt att göra i en bebisvariant också. Jag kokar Bebisens mat i en egen kastrull eftersom jag använder ganska mycket buljong i vår mat. Annars är det samma ingredienser. Om man vill att bebisen ska kunna äta samma mat som resten av familjen så är det lika bra att börja så tidigt som möjligt!
4 personer
3 dl röda linser (okokta)
2 morötter
1/2 blomkålshuvud
1 gul lök
1/2 citron
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
1 tsk spiskummin
2 droppar tabasco
1 buljongtärning
7 dl vatten
Salt
Rapsolja
Skiva lök, vitlök och morötter. Fräs dem i rapsolja i botten på soppkastrullen tillsammans med koriander och spiskummin i några minuter. Häll på vattnet och låt det koka upp. Dela blomkålen i bitar. Tillsätt blomkålen, buljontärningen och tabascon. Låt koka i 10 minuter. Skölj de röda linserna och tillsätt dem i soppan. Koka på svag värme i 10 minuter till. Smaka av med salt och citronsaft. Servera tillsammans med varma mackor.
Gör så här till bebisen:
Skiva morot tunt och hacka små bitar av en halv vitlöksklyfta. Bryt små blomkålsbitar. Lägg allt i en liten kastrull och häll på vatten och låt det koka upp tillsammans med några kvistar färsk timjan eller annan örtkrydda. Efter 10 minuter tillsätter du lite sköljda röda linser och låter det koka i 10 minuter till. Häll av vattnet när det kokat färdigt och blanda ut med lite grädde och en tsk rapsolja.

Stora!



Ja, nu har dom faktiskt blivit väldigt stora. Treåringen var på sitt första egna kompiskalas i helgen. Vad som hände där vet vi inte riktigt, men han sa att det varit roligt. Sen fick vi höra av kompisens mamma att han börjat gråta när tårtan kom fram. Det lär förbli en hemlighet varför, han säger inte ett knyst. Sin första riktiga cykel har han också fått. Lite orolig var han innan eftersom han "inte är så bra på att cykla." Men det såg riktigt fint ut när han vinglade iväg med sina stödhjul.
(Foto: Maken)
Bebisen har gjort lekplatspremiär på riktigt. Dessutom kan hon stå själv utan att hålla i sig nu!

Running-list

När man som jag är ganska otränad så behöver man lite extra peppning när man ska ge sig ut i skogen och springa. Ibland är det lite otippade låtar som ger bästa feelingen. Dessa låtar hjälpte mig på traven igår:
Timo Räisänen - Fear no darkness promise child: Lagomt pop-tempo som gör att man inte tappar sugen utan orkar fortsätta i samma tempo. Och öka lite.

(Bild: Allt om Stockholm)

Air - Cherry Blossom girl: När du värmer upp eller varvar ner är den perfekt.



Iron Maiden - Run to the hills: Ett givet val för att orka med den tuffa slutspurten. Helst upp för en backe såklart. Det går inte att låta bli att ta i lite extra.
Har ni några tips på bra låtar att träna till? Jag gillar både rock, pop och electronica. Gamla hårdrocksklassiker duger också fint!

lördag 2 maj 2009

Vegetarisk och GI-rätt grillmiddag med mozarellafyllda paprikor



Ja, nu får det vara slut på frossandet i snacks, ris och vit pasta ett tag. Det finns ändå en gräns för hur mycket kroppen klarar av. I alla fall min. Det blir en sväng till med en lite striktare variant av vegetarisk GI. Kvällens grillmiddag fick alltså sällskap av en sallad med sojabönor, morotsstavar och gräddost. Bara långsamma kolhydrater och protein från sojabönor och mozarella, som är en proteinrk ost.
Grillade mozarellafyllda paprikor (4 personer)
4 röda paprikor
2 paket mozarella
4 vitlöksklyftor
Dela och kärna ur paprikorna. Grilla halvorna med insidan neråt tills de börjar få färg. Skiva vitlöken tunt. Skär mozarellan i tjocka skivor. När paprikahalvorna fått färg tar du av dem och lägger ungefär en halv vitlöksklyfta och en tjock skiva mozarella i varje halva. Grilla igen med utsidan neråt under lock tills mozarellan har smält. Enkelt och gott. Ingen marinad behövs.
Sojabönssallad med yoghurtdressing
1 påse blandsallad (70g)
400 g sojabönor
1 röd lök
1/2 gurka
3 gula tomater
1/2 blomkålshuvud
1 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 näve färska korianderblad
Örtsalt
Skiva rödlöken och tomaterna. Skär gurka i stavar och dela blomkålen i mindre bitar. Blanda med sojabönorna och salladen. Blanda yoghurt, olivolja, örtsalt och koriander. Rör sedan ner blandningen i salladen så att det blir krämigt. Servera tillsammans med paprikorna, morotsstavar och Castellos goda, ekologiska gräddost med smak av vitlök och örter.

En lektion till mig själv i positiva tankar


Jag är inte lat. Jag bara unnar mig tid till avkoppling.
Jag är inte gammal, bara erfaren.
Min son är inte uppkäftig, bara väldigt duktig på att argumentera.
Vi har det inte stökigt hemma, mer någon form av kreativt kaos. Eftersom det är roligare att vara med barnen än att städa.
Jag är inte trött på grund av att jag känner mig sliten, utan för att jag hunnit med att göra så mycket roliga saker.
Jag blir inte omplacerad på jobbet för att jag inte duger, utan för att min kompetens behövs någon annanstans.
Jag är ingen duktig flicka, bara väldigt ambitiös.
Jag är inte gnällig. Jag förväntar mig bara mycket av livet. Och det tänker jag fortsätta med.

Osmakligt och trist i kvällens Robinson


(Bild från TV4: Kom tillbaka!)

Nej, jag kan inte hålla mig från att kommentera. Pristävlingen i kvällens avsnitt av Robinson gjorde mig rent ut sagt förbannad. Jag kan förstå om man gillar att leka med tanken vad lite press på en öde ö kan göra med våra matvanor. Att vegetarianer kapitulerar inför hungerskänslorna och äter kyckling. Det är åtminstone någon form av imitation av en verklig situation. Men dagens pristävling var ren förnedrings-TV. Utsvultna människor som sliter helstekta grisar i stycken, oerhört osmakligt. Jag kunde inte ens se på eländet. Visa lite respekt!

Dessutom var avsnittet trist och förutsägbart. In med en joker tack, som sätter lite fart på programmet. Eller ge mig Billing tillbaka!

Läs även andra bloggares åsikter om

Grillmonopol

Varför är det alltid männen som står ute i solen och grillar medan vi kvinnor står i köket och hackar sallad? Hur många av er kvinnor/tjejer sköter grillen i sommar? Hands up!

Kärleken till djuren är avgörande


De främsta anledningen till att jag inte äter kött är djurhållningen. Av samma anledning köper jag bara ekologisk mjölk. Om jag levt i ett gammalt bondesamhälle, där det fanns en närhet mellan djuren och bonden, hade jag säkert ätit kött. Det kan tyckas paradoxalt, för som det är idag så skulle jag inte äta kött hur glada och välmående djuren än varit i livet. Men man formas ju av sin tid och de förutsättningar vi skapar åt oss själva och alla andra levande arter. Det är därför argumentet "men vi har ju alltid ätit kött" inte biter på mig. Vi lever väl inte som på stenåldern i övrigt heller?

Jag blir i alla fall glad när jag läser om Årets Stockholmsbonde. En man på en liten bondgård som faktiskt älskar sina djur. Så mycket att favoritkon Beda för alltid pryder hans arm i form av en tatuering. Nu planerar han att ställa om till ekologiskt jordbruk. Mest för att det ger mer betalt för mjölken. Och korna, de verkar redan ha det bra.

Svårt att hitta ny favorit i Robinson

Eftersom Billing åkte ur Robinson förra veckan måste jag hitta en ny favorit. Annars blir det ju inte så roligt att titta. Jarmo låg bra till innan jag läste den här artikeln i Aftonbladet. Karln är ju uppenbarligen helt störd! Att lämna en avrättad minigris på trappan till någons hus måste ses som oerhört ocharmigt, även om man inte är vegetarian skulle jag kunna tro! Undrar om TV4 kollar upp sådant innan de castar så att de har lite smaskiga skandaler att dra upp när intresset för programmet sjunker? Nu ligger coola powerbruttan Nina Amjadi bra till. Få se om hon lever upp till favorittrycket ikväll!

fredag 1 maj 2009

Restmat och grillade champinjoner fyllda med brieost



Det är alltid en utmaning att försöka laga god och spännande mat av det som blivit över. Jag vet inte om det blev någon smaksensation denna gång, men helt okej var det i alla fall. Med lite mer mynta i salladen hade det nog blivit lite roligare. Poängen med restmat är ju att man tar det man har hemma, men dressingen tillsammans med melon i en sallad kan vara värt att prova. Champinjonerna är superenkla att göra och dessutom rätt så nyttiga eftersom man inte använder någon olja eller annan marinad.
Grillade champinjoner med brieost
Champinjoner, c:a 4 st per person
Brieost att fylla dem med
Börja med att ta bort foten. Pensla dem inte! Grilla upp och ned en liten stund. Ta sen av dem från grillen och fyll dem med brieost. Grilla igen tills brieosten smält och champinjonerna fått lite färg. Servera direkt!
Syrlig matevetesallad med valnötter och melon (4 personer)
1/2 melon, honung eller någon annan liknande
15 valnötter
2 dl matvete
1 gul paprika
100 g kokt broccoli
1/2 isbergssalladshuvud
1/2 gurka
Saften från en halv citron
2 tsk flytande honung
2 msk rapsolja
Färska myntablad
Örtsalt
Koka mavtetet enligt anvisningarna. Koka broccolin. Skär isbergssalladen fint. Hacka gurkan och paprikan. Skär melonen i ganska stora bitar. Blanda med mavetet, broccolin och valnötterna. Rör ihop en dressing av citronsaften, honungen och rapsoljan. Rör ner myntablad och örtsalt. Häll dressingen över salladen och låt den stå en stund och ta smak innan du serverar.

Citroner


Citron på maten sänker matens GI-värde. Pressa citron över salladen, de kokta grönsakerna eller använd som smaksättare i linssoppan eller morotssoppan. Citroner är också goda att ha i marinad till bönor och kikärter eller till tofu som ska grillas.

Blondes have more fun


(Bild från Aftonbladet)
Det är skillnad på grisar och grisar. När de flesta gullegrisarna på fabriksgolv runt om i världen lever med skräcken och paniken i väntan på att få se döden i vitögat, så slåss barnen om att få gulla med den här lilla blondinen. Lite lockig päls, och man undgår slaktarens hand. Uttrycket "Blondiner har roligare" har väl aldrig varit mer träffande. Livet är bra orättvist ändå!