söndag 23 oktober 2011

Äppelsmulpaj med en pikant smak av flingsalt

Tant S kom en dag över med en hel kasse med äpplen från deras trädgård. Då passade jag på att pröva ett nytt pajrecept, som jag nog måste säga är min nya favorit.

Ingredienser
Ca: 800 g äpplen
1 tsk kanel 
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Själva smulpajen:
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk flingsalt

Ugnstemperatur: 225 grader

Tillagning:
Skär smöret i bitar. Blanda ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda sedan i socker och flingsalt. 

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem sedan i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform. 

Fördela smuldegen över äpplena. Grädda pajen mitt i ugnen i 20-25 minuter tills den fått lite färg. 

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
/Gästinlägg från Tant C

2 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Oh, jag förstår att det blev en favorit, låter verkligen fantastiskt gott <3 Flingsalt passar så bra till bakat!

Loba sa...

*klappar förtjust händerna*
Du är ju tillbaka!
Varför har jag inte sett att du är tillbaka?

Hurra, du är tillbaka!