Receptet är hämtat ur Buffé nr 2/11. En god vardagsrätt tycker jag att det var, man behöver variera sig ibland, det är så lätt att hamna i invanda mönster!
4 personer
1 stort blomkålshuvud
1 vitlöksklyfta
1 burk créme frachie
2 dl mjölk
200 g riven cheddarost
3-4 skivor vitt bröd med kanterna kvar (går att byta ut mot ströbröd)
1 kvist rosmarin
1 paket vegbacon
Sätt ugnen på 175 grader. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Skala och finric vitlöken. Blanda créme fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost. Häll såsen lver blomkålen. Mixa brödskivorna med rosmarinkvisten till ett ströbröd med en stavmixer eller i matberedare. Strö över resten av osten på gratängen och det mixade brödet. Ringla 2 msk olja över. Gratinera i ugnen 50-60 min, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk. Stek vegbaconbitarna i en stekpanna och servera tillsammans med gratängen och en grönsallad.
4 kommentarer:
Vet du hur mycket ströbröd det blir om man byter ut brödet?
Själv ska jag göra lammfärssoppan från samma nummer men med vego-färs. Kommer självklart i metalmaten.
Jag tyckte att rosmarinen skar sig i anrättningen, hade nog föredragit någon annan örtkrydda, typ timjan.
Så gott. Blomkålsgratäng är riktigt smaskens det!
Hej! Det står "Blanda créme fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost", men jag antog att du menade hälften av den rivna osten. :) Nu står den iaf i ugnen.
Skicka en kommentar