söndag 23 maj 2010

Rabarberpaj


Det var längesedan jag gjorde ett gästinlägg, men nu har jag drabbats av inspiration till bakning igen i takt med att sommaren närmar sig.

Jag drömmer om att någon gång i framtiden ha ett eget litet torp, som jag kan ha som tillflyktsort när storstadslivet blir för intensivt. På det torpet ska jag odla en massa godsaker som örter, grönsaker och bär. Det kommer att dröja lite innan den drömmen går i uppfyllelse. Till dess har jag underbara vänner som låter mig nyttja deras fantastiska stuga. Där det fanns rabarber. Som jag fick plocka av. Så jag gav mig på att baka rabarberpaj för första gången. Enkelt, snabbt och ljuvligt gott.

Till en paj:

125 gram smör
3 dl vetemjöl (jag använde siktat dinkelmjöl i stället)
1 dl socker
Skivad rabarber
1-2 dl socker till att strö över rabarbern, beroende på hur syrlig rabarbern är.
1-2 msk potatismjöl att strö över rabarbern för att inte pajen ska bli för vattnig.

Ugnsvärme: ca 225 grader

Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Tillsätt smöret och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa. Smöra en ugnssäker form. Lägg i rabarbern i botten och sockra utan att skämmas (1-2 dl om rabarbern är syrlig).
Smula sedan smuldeg över rabarbern. In i ugnen ca 20 min.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

4 kommentarer:

Helena sa...

Så gott, så enkelt, så underbart! :)

loba sa...

Men det var ju himla tur att jag fick med mig lite rabarber hem idag!
Så får det bli. Potatissoppa och så paj på det!

Förresten, vilka vackra miljöer!

Frida M sa...

Den pajen fick vi höra talas om så fort grabbarna kom hem :) Något i stil med "världens godaste rabarberpaj" var det visst...
Härligt att du fyller på bloggen nu när min inspiration tryter!

Ellen sa...

Mmmm, så godt det så ut! Det må nok prøves hvis jeg får tak i noen stilker ;-)
Ha en fin uke! Ellen