Detta recept måste jag bara föra vidare. En fantastiskt god, mustig, höstig gryta med rödvin som bas som jag hittat på bloggen Veganvrak, som dessvärre inte verkar uppdateras längre. Laga, ät, njut!
200 g sojagrytbitar (torrvikt, motsvarar ca 800 g färdiga grytbitar) alternativt ett paket quornstrimlor
3 msk mjölkfritt margarin
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk kinesisk soja
3 vitlökslyftor
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk flingsalt med rökarom eller ½ tsk rökarom (liquid smoke)
2 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
75 cl rödvin
2 msk mjölkfritt margarin
15 steklökar
200 g små champinjoner
2 paket vegetariskt jerky med smak av peppar eller grill alternativt vegobacon
3 dl vatten
2 msk färsk finhackad timjan
ev. salt och nymalen svartpeppar
Lägg sojaköttet i en bunke och slå över kokhett vatten. Låt det stå några minuter så att sojaköttet blir mjukt. Häll sedan av vattnet. Hacka den gula löken fint. Smält margarinet i en stor gryta och stek löken och sojaköttet på rätt hög värme några minuter. Slå sedan över rödvinet och tillsätt de övriga ingredienserna, förutom den nedersta kolumnen. Låt grytan koka upp och låt koka ca 20 minuter. Skala under tiden lökarna. Hetta upp margarinet i en stekpanna och stek lökarna och champinjonerna ca 10 minuter på medelvärme. Lägg dem i grytan tillsammans med 3 dl vatten och låt koka ytterligare 20 minuter. Strimla jerky (eller tillsätt alternativet vegobacon) och fräs det några minuter och tillsätt strax innan du serverar grytan. Smaka av med finhackad timjan, ev. mer salt samt nymalen svartpeppar.
Servera med kokt eller pressad potatis samt lantbröd. Eller som här, serverat med hemmagjord rödavinbärsgelé och knäckebröd med rosmarin och flingsalt som jag tidigare presenterat på bloggen.
/Gästinlägg från Tant C
1 kommentar:
åh vad härligt med en riktigt mustig vegetarisk gryta! Tack snälla för receptet <3
Skicka en kommentar