onsdag 8 april 2009

Indisk vego: Palak paneer


(Färdig palak paneer)

Nu har vi provlagat den första rätten ur Ica:s Veggo-nummer av Buffé. Det fick bli storfavoriten palak paneer. Vi började igår kväll med att göra själva paneer-osten. Det var förvånansvärt okomplicerat. Så här gör man:

Paneer-ost

Koka upp 1 1/4 liter mjölk (3%). Ta från värmen. Häll i 1/2 dl vitvinsvinäger och 2 msk yoghurt. Rör försiktigt runt 2-3 varv i mjölken så att den "spricker". Låt stå 5 minuter. Häll upp i ett durkslag klätt med silduk eller kökshandduk. Låt rinna av ca 1 timme. Pressa med hjälp av duken till en boll, krama ut så mycket vätska som det går. Platta ut och jämna till ostmassan i duken (gärna i en ny, torr), lägg på tallrik med tyngd (t.ex. ett oöppnat mjölkpaket) på i kylskåpet över natten.


Så här såg den ut dagen efter:


Och så här ser den ut efter stekning:


Palak paneer (ur Buffé nr 3/09) 4 personer

Du behöver:

1 gul lök, 4 vitlöksklyftor, 4 cm ingefära, 4 gröna chilifrukter, 1 1/2 krm garam masala, 1 1/2 krm muskot, 5 dl grädde, 1 sats paneer eller tofu (300g), 1 påse färsk babyspenat (70g), 1/2 kruka koriander, smör, olja, salt.

1. Skala och och skiva lök, vitlök och ingefära. Dela, kärna ur och skiva chilin. Fräs detta i 2 msk smör utan att det tar färg, ca 5 minuter. Tillsätt garam masala och muskot, fräs 1 minut till.

2. Häll i grädden och koka på svag värme i 10 minuter. Mixa allt till en slät sås med stavmixer. Smaka av med 1/2 tsk salt.

3. Stek paneer/tofu i olja tills den blir gyllenbrun.

4. Grovhacka koriandern. Koka upp såsen. Vänd ner spenat, koriander och paneer/tofu. Låt allt bli varmt.

Inga kommentarer: