tisdag 14 april 2009

Varför måste alla kostexperter omvända alla till sin sida?

Fett är bra. Fett är skadligt. Det fettet är bra. Det fettet är dåligt. Ät inte socker. Light-produkter ger cancer. Varför vill alla kostexperter så förtvivlat gärna att alla männisor ska äta på just deras sätt? Kan man inte bara acceptera att människors förbränning, matvanor och kroppstyper är olika? Det som passar för en kanske inte passar för en annan? Inom Ayurveda är det till exempel väldokumenterat att olika personlighets och kroppstyper mår bra av olika saker. Vata och Pitta kan med fördel äta smör-och gräddprodukter medan Kapha mår bättre av andra typer av fett.
Själv använder jag hellre smör och grädde än margarin och lightprodukter, men det betyder inte att jag frossar i det! Hellre en matsked fet crème fraiche än en burk lättcrème fraiche är min melodi. Och även om jag tycker att det är gott att laga mat med smör och grädde ibland så är nyttiga fetter som olivolja, rapsolja och nötter basen i kosten. Varför måste det finnas en motsättning i allting? Ja just det, så att Aftonbladets kost och hälsa-redaktion ska ha något att
skriva om såklart.

1 kommentar:

CrimsonAnna sa...

Du skriver så klokt:) Är trött på allt söndrande i vår tid. Kan vi inte bara enas om att alla dieter inte passar alla?

Tack förresten för kommentaren på metalmaten-betyder mycket att du följer och kommenterar den.