tisdag 28 april 2009

Laga vegetariskt till hela familjen: Mild kikärtscurry och ris med gröna linser (9 mån)



Det här är ett exempel på hur man kan laga billig och god vegetarisk vardagsmat till hela familjen. Samma ingredienser, men lite olika fördelat. Har man vågat krydda barnens mat redan från början så är det större sannolikhet att de uppskattar smakrik mat sen. Bebisen fullkomligen slukade sin portion av kikärtscurryn. Sen går deras matvanor lite upp och ner; Treåringen är i en fas när han helst vill se vad han äter, så jag sparade naturella kikärtor till honom. Jag försöker ha tålamod och hoppas att det ska gå över.

Förberedelser:

Lägg 2 dl gröna linser i blöt några timmar innan.

Mild kikärtscurry till 2 vuxna och 2 små barn:
4 potatisar
1 burk kikärtor
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1/2 tsk spiskummin
1 burk krossade tomater
1 dl vispgrädde
1 msk hackad persilja
1 msk hackad, färsk koriander
1 msk grönsaksfond
Salt
Rapsolja
1. Skala och tärna potatisen. Skala och hacka löken. Fräs den tärnade potatisen och löken i rapsolja tillsammans med curry, vitlök och spiskummin. Gör bebismaten i en egen kastrull, fräs potatistärningarna från en potatis lätt tillsammans med 1 krm curry och en halv pressad vitlöksklyfta. Slå på vatten i "bebiskastrullen" så att det täcker och koka i 10 minuter.
2. Under tiden hackar du i ordning de färska kryddorna och blandar i tillsammans med krossad tomat och grädde i "den stora" grytan. Spara en liten skvätt tomat och 1/2 dl grädde till bebisens mat.
3. Tillsätt grönsaksfond, salt och kikärtor. Låt det puttra ihop en stund.
4. När bebisens potatis kokat i 10 minuter häller du av vattnet och tillsätter 1 msk krossad tomat och en halv dl grädde. Blanda i koriander och persilja och låt det koka upp igen, sen är det klart. Servera med det riset. Om du inte använder konserverade kikärtor kan du självklart ha det i bebisens mat också!
Ris med gröna linser
Basmatiris
2 dl blötlagda gröna linser
2 små kanelstänger
1 tsk garam masala
Olivolja
Koka de gröna linserna i 10 minuter. Sen häller du av vattnet, värmer olivolja i botten på den kastrull du ska koka riset i och fräser riset tillsammans med linserna och en tsk garam masala. Låt linserna koka tillsammans med riset och två små kanelstänger. Salta inte så kan bebisen äta samma! Kom ihåg att ta ett par dl vatten extra när du kokar riset för linsernas skull.

4 kommentarer:

CrimsonAnna sa...

Jag känner igen mig i tre-åringen, var likadan större delen av min uppväxt. Tror du att det hjälper om han är med och lagar (tror det hade hjälpt en kräsen Crimson)?

Frida M sa...

Jo, det brukar funka bättre då, men det är inte alltid man har tillräckligt med tålamod för att låta honom vara med... Men det är ganska lugnt, så länge jag vet att han får i sig det han behöver ändå!

Maria sa...

Eftersom jag äter vegetariskt så tackar jag och tar emot tips om maträtter =) Och linser behöver jag verkligen äta, så nyttigt som det är. Men problemet är att de smakar så illa... Konsistensen är som hårt mjöl =) Är det olika på linssorter tror du?
Mvh Maria

Frida M sa...

Hej Maria!

Röda linsr har en tendens att bli lite mjöliga, därför är de godast att göra soppa eller gryta på, gärna tillsammans med morot och smaksatt med citron. Gröna linser tycker jag är goda att äta som de är. Fräs dem i lite smör efter att du har kokat dem och ät tillsammans med ris.