måndag 9 mars 2009

Vegetarisk bouillabaisse med hemgjord aioli




Här kommer ännu ett av min pappas recept. En kryddstark vego bouillabaisse! Servera gärna pannkakor till efterrätt så behöver man inte bekymra sig så mycket för om barnen äter eller inte...
Veg Bouillabaisse 4 personer
1 hackad gul lök
3 krossade vitlöksklyftor
1 färsk fänkål
2 tsk torkad chili med frön
1 bit strimlad rotselleri
3 dl kokta gröna linser
12 dl vatten
2 buljongtärningar
Svartpeppar
Timjan
Mejram
1/2 pkt saffran (om du har)
Dela fänkålen i bitar och fräs tillsammans med den hackade löken, vitlöken och chilifröna. Häll på vatten och buljong. Lägg i strimlad rotslleri och krydda med timjan, mejram, saffran, salt och peppar. Låt koka tills rotsellerin mjuknat. Tillsätt de färdigkokta gröna linserna mot slutet och smaka av med salt och peppar igen. Servera tillsammans med ailoin och pressad citron.
Aioli
2 äggulor
2 krossade vitlöksklyftor
ev. färsk persilja
Vispa äggulor och vitlök intensivtoch tillsätt raps eller olivolja i en tunn stråle tills aiolin tjocknar och blir fast. Krydda eventuellt med lite färsk persilja.

Inga kommentarer: