måndag 2 mars 2009

Quinoasallad med physalis, grillad squash och myntayoghurt


Den här salladen är en riktig hälsobomb. Pumpafrön är lite otippat en riklig järnkälla, valnötter är rika på omega 3, quinoa ger protein och broccoli ger fibrer, kalium, kalcium, C-vitamin, folsyra och anioxidanter. Den är också ett bra vegetariskt GI-alternativ.
Importerade physalis är ingen höjdare ur miljösynpunkt, men Treåringen tycker att det är jättegott och det ger lite ny, fräsch smak till salladen så det fick gå för den här gången. Myntayoghurt är en klassiker när sommarens grillsäsong kommer igång, men än så länge grillar vi squashen i en vanlig grillpanna.
Quinoasallad 4 personer
1 ask physalis
2 dl quinoa
1/2 gurka
1 dl grovt hackade valnötter
1/2 dl pumpafrön
200 g kokt broccoli
Raps-och linolja
Örtsalt
Peppar
Koka quinoan enligt förpackningens instruktioner. Dela broccolin i små buketter och koka några minuter. Tärna gurkan och dela physalis i halvor. Blanda allt med grovt hackade valnötter och pumpafrön. Eftersom myntayoghurten är väldigt smakrik häller jag bara över lite olja, örtsalt och peppar.
Myntayoghurt 4 personer
2 dl turkisk yoghurt
1/2 dl färska finhackade/rivna myntablad
2 msk flytande honung
Örtsalt
Blanda yoghurt, honung och mynta. Smaka av med örtsalt.
Grillad squash 4 personer
2 squash
Olivolja
Flingsalt
Skär squashen på längden i 0,5-1 com tjocka skivor. Pensla båda sidor med olivolja och strö över rikligt med flingsalt. Värm grillpannan till medelstark värme. Grilla i pannan på båda sidor tills squashen mjuknar och fått färg.

3 kommentarer:

Sanne sa...

Tycker att du alltid har så fina bilder på maten. Man blir så sugen...

Frida M sa...

Att fota maten är nästan lika roligt som att laga den:)

CrimsonAnna sa...

Jag ska prova mynta-yogurten som tillbehör:)