måndag 23 mars 2009

Dinkelsallad med chèvre, örter, citron och valnötter (Vegetarisk GI)


Det här är ännu ett recept från underbara Smaker från Saltå kvarn. Det syrliga och riviga i citronskalet går väldigt bra ihop med den söta houngen och chèvren. Om man har svårt med syrliga smaker kan man ta lite mindre citron än vad som står i receptet. Det har slarvats en del med GI på sista tiden, men den här salladen passar väldigt bra om man äter enligt Vegetarisk GI.


4 personer

6 dl hela dinkelkorn
1 1/2 liter grönsaksbuljong
1 liten purjolök
1 vitlöksklyfta
1 liten zucchini
1 paket sockerärtor
2 ekologiska citroner
1 növe cocktailtomater
1 kruka färsk basilika
En knippa färsk persilja
Salt och svartpeppar
Olivolja
Balsamvinäger
Honung
200 g chèvre
50 g valnötter
Koka dinkelkornen i grönsaksbuljongen. Skär under tiden purjolöken i strimlor, hacka vitlöken tunt och skär zucchinin i små bitar. Riv skalet på citronerna och hacka persiljan fint. Fräs purjolök och vitlök i lite olivolja, lägg i zucchini, örter och citronskal. Snabbfräs öven sockerärtorna. Sila bort vattnet från dinkelkornen och vänd ned dem i grönsakerna. Blanda ner tomaterna, pressa över en citron, salta och peppra. Blanda allt ordentligt. Lägg en skiva chèvre på varje portion, toppa med valnötter, ringla över honung, olivolja och balsamvinäger.

Inga kommentarer: