måndag 25 juni 2012

Fröblanding som ger salladen det där lilla extra


Jag var på en målerikurs, mitt i vackraste Dalarna, och där fanns Anneli som lagade så himla god mat åt oss. Enkel, men ändå alltid något extra. Intuition var ett av hennes främsta redskap i köket, och jag blev väldigt inspirerad av allt hon serverade. En sak som fanns på bordet de flesta måltider hon serverade var en fröblandning att strö över maten efter eget smak och tycke. Jag testade en egen variant efter hennes instruktioner:

Du behöver:

Ett par nävar blandade frön (solros, pumpa, sesam...)
En skvätt rapsolja
En skvätt tamarisoja

Ta några nävar blandade frön, jag använde solrosfrön och svarta sesamfrön, och rosta i lite olja i en stekpanna på medelstark värme. När pannan är varm häller du också över en skvätt tamarisoja och låter fröna ta smak. Var försiktig så att inte fröna bränns i stekpannan. Ta av och förvara i en burk med lock så håller sig blandningen i några dagar.

Inga kommentarer: