onsdag 29 december 2010

Palsternackskräm med dragon



Efter många dagar med den goda julmaten längtar både kropp och själ efter grönsaksbaserad mat. Mamma och pappa bjöd på en måltid delvis hämtad ur Miljöpartiets nya kokbok Gröna recept för godare mat. Palsernackskrämen är inspirerad från den men omgjord för att även passa veganer. Rödbetsbiffarna gjorde pappa efter eget huvud, av rivna rödbetor som blandades med fårost och maizena och formades till biffar. Till det går det utämärkt att äta en långpanna med blandade grönsaker och rotfrukter gjorda i ugnen. Brysselkålen kokades och stektes sedan i olivolja tillsammans med vitlök och flingsalt. Så gott!

4 personer

2 stora skalade palsternackor
1 skalad vitlökslyfta
50 g smör (kan uteslutas)
3 msk crème fraiche eller 3 msk imat (havrebaserat)
2 tsk dragon
1/2 citron
salt och peppar

Skär palsternackorna i bitar. Koka dem mjuka tillsammans med vitlöken i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Lägg palsternackorna och vitlöken i en kannmixer tillsammans med crème fraiche eller imat, smör om du vill ha det, citron och dragon. Mixa till en slät kräm. Salta och peppra.

(Läs mer om kokboken)

Inga kommentarer: