söndag 8 mars 2009

Ät färgstark mat och håll dig frisk!


(Bilden: Färska rödbetor på saltbädd, rotsaker i ugn, fetaoströra, falaffel och haricot verts)

Kerstin Hultén har skrivit boken "Maten som skyddar mot cancer". I en artikel i DN idag svarar hon på frågor om sin bok. En av utgångspunkterna är att ju mer färg, desto fler skyddsämnen i maten.

Färgstark mat:

Blått och lila - Blåbär, björnbör, fikon, plommon, russin, rödbeta, rödlök, aubergine

Rött - Blodgrape, granatäpple, hallon, jordgubbar, röd paprika

Gult och orange - Ananas, apelsin, aprikos, gul och orange paprika, morot, sötpotatis

Grönt - Brysselkål, broccoli, grön paprika, grönkål, spenat

Kommer du på fler?

Några färgstarka recept ur bloggen för stora och små: Quinoasallad med physalis, Citrusmarinerad tofu, Sallad med granatäpple, Fruktpuré med röda äpplen och hallon, Blåbärssmoothie, Marockansk rotfruktsgryta, Auberginepasta med valnötter, Broccoli gratinerat med nötcréme, Matvetesallad med mozarella och basilika mm. mm.

6 kommentarer:

  1. mm tror på begreppet äta färgstarkt*

    SvaraRadera
  2. Inga sura miner för man blir hur glad som helst om man kollar på detta gulliga klippet

    http://experienceno1.blogspot.com/2009/03/en-hungrig-ekorre-tar-chansen.html

    SvaraRadera
  3. På grönt (och i viss mån även gult och rött)-mangold

    På rött-blodapelsin

    Tror också på detta med färgstark mat.

    Och potatisgryta med spenat och vanilj garnerad med granatäpple-så fick två goa färger

    SvaraRadera
  4. Den grytan lät hur god som helst.. finns den på riktigt? :)

    SvaraRadera
  5. Rekommendationen om färgstark mat dyker för övrigt också upp i The China Study. Den diskuterar för övrigt också mycket runt mat och cancer.

    SvaraRadera
  6. Tuss: Kollade på din länk om The China study, verkar riktigt intressant!

    SvaraRadera